Македонија

Градоначалникот на Центар од редовите на СДСМ, Саша Богдановиќ Српче, со транапарент го пречека Вучиќ во Охрид

Претставниците на Србите во Македонија разговараа во Охрид со српскиот претседател Александар Вучиќ и изразија задоволство од сè поблиските односи меѓу двете држави, за кои тие веруваат дека ќе придонесат за натамошно зближување на двете нации.

По повод посетата на претседателот Вучиќ на Охрид, Србите поставија транспарент на српски и македонски јазик на влезот во градот, со зборовите „Добредојдовте претседателе Александар Вучиќ“.

Транспарентот беше поставен да го пречека српскиот претседател, кој, како што велат, вложи големи напори и придонесе за развој на односите меѓу двата народа и двете држави со покренување бројни културни иницијативи и зачувување на идентитетот и историјата на Србите и Македонците во обете држави.

Еден од основачите на тамошниот културен центар, Милутин Станчиќ и претседателот на скопската општина Саша Богдановиќ, го посетија местото каде споменикот беше познат како „Тажен споменик на 400“ над Охрид.

– Владиката Николај го подигна споменикот меѓу двете светски војни додека беше стациониран во Охрид и беше подигнат во спомен на младите регрути кои беа убиени таму на почетокот на Првата светска војна, објасни Станчиќ.

Тој жали што споменикот, кој бил срушен во 1941 година, не бил обновен и дека паднал во заборав.

– Ја искористивме средбата со Претседателот за да разговараме за реставрацијата на споменикот и поголема грижа за нашите обележја во Македонија. Сепак, треба да размислиме за иднината и со нетрпение го очекуваме проектот за отворање културен информативен центар во Скопје и Белград, кој ќе биде мост меѓу двете нации, рече Станчиќ.

Говорејќи за позицијата на Србите во  Македонија, тој рече дека за нив е успех, по 15 години, повторно да влезат во темата „Српски јазик и култура“, како изборник во образовниот систем на Северна Македонија.

Што се однесува до иницијативата да се отстранат бариерите за слободно движење на стоки, услуги, луѓе и капитал, за што се дискутираше вчера во Охрид, тој рече дека премногу се гледа во политичкото толкување а помалку во она што го добиваат луѓето, а тоа е многу.

– Одлично е да се надминат сите бариери и стереотипи, истакна Станчиќ.

Loading...

Related posts

Leave a Comment