Свет

РУСИТЕ ПРАВАТ ПРОТИВ ВОЗДУШНА КУПОЛА НА АРКТИКОТ

Владимир Путин

Во септември, беше објавено дека полкот на Нова Земја за прв пат го доби системот С-400.

Сите арктички дивизиони на Северната флота ќе бидат модернизирани во наредните години со ракетнитесистеми С-400, што ќе овозможи создавање на противвоздушна купола над рускиот Арктик, изјави за новинарите командантот на Северната флота, заменик-адмиралот Александар Моисеев.

– Во тек е модернизацијата на ракетните и радиотехничките сили со помош на новата технологија. Оваа година, противвоздушниот ракетен полк стациониран на Нова Земја го доби ракетениот систем С-400. Планирано е во наредните години сите наши арктички дивизии да добијат вакви комплекси – рече командантот.

Според него, благодарение на ова, Заполарје (далечниот север на Русија) ќе биде заштитено од сите средства за напад од воздухот: авијација, крстаречки и балистички ракети. Во целина, зборувајќи за новата технологија и оружје, Мојсеев истакна дека нивниот удел во војската, во просек, е околу 60 проценти, додека во некои родови значително ги надминува овие индикатори.

Единицата беше стационирана во оваа област во 2015 година, но тогаш беше вооружена со системите С-300.

Loading...

Related posts

1 comment

DLM 10/12/2019 at 08:58

Не знам од каде сте ја зеле фотката и текстот но едно со друго не оди баш.
На фотката-инаку фотомонтажа се гледа Путин и радарска купола, таа е изработена од кмпозитни материјали и овозможуваат непречен премин на електромагнетните бранови. Истата се прави за заштита на антенскиот систем од јаки ветрови кои можат да направат штета на антенскиот систем, да не сметаат на вртежите на антената која да речеме има 6 или 10 вртежи во минута како и да овозможат на персоналот да работи во контролирани услови…
Инаку вооружените сили на РФ имаат 5 вида во својот состав, мислам дека го задржаа истиот концепт уште од времето на СССР кој се покажа ефикасен, еден вид е ПВО кој има значајно место во севкупниот систем но сепак е подсистем на…

Reply

Leave a Comment